Digitale leermiddelen
Op onze school vinden wij het belangrijk dat kinderen de digitale vaardigheden leren die zij nodig hebben. De samenleving verandert tenslotte ook op dit gebied in een razend tempo. Steeds meer interactie met instanties gebeurt online en ook op de werkvloer is digitale geletterdheid noodzakelijk. Het fundament hiervoor wordt op de basisschool gelegd.
Daarom hebben leerlingen in alle groepen toegang tot digitale leermiddelen. In de jongste jaren leren kinderen deze met behulp van ipad en digibord. Voor het aanleren van bijvoorbeeld vaardigheden op het gebied van voorbereidend en aanvankelijk lezen en rekenen hebben onze leerlingen, naast de reguliere activiteiten op dit gebied, de gelegenheid om deze te oefenen met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde apps.
Vanaf midden-groep 3 gaan leerlingen ook leren met behulp van het adaptieve online leermiddel Snappet. Met Snappet kan iedere leerling zijn of haar academische vaardigheden op eigen niveau doorontwikkelen. De leerlingen hebben toegang tot alle onderdelen van het programma.
Rekenonderwijs wordt met behulp van Snappet als volgt gegeven: de juf of meester geeft de leerlingen instructie. Tijdens de instructie krijgen de leerlingen de gelegenheid de nieuwe stof te oefenen. Hierbij worden ook materialen en pen-en-papier uitwerkmethodes gebruikt. Dit is belangrijk, omdat kinderen op die manier dieper inzicht verwerven dan bij alleen het gebruik van adaptieve leermiddelen. Vervolgens gaan de leerlingen individueel aan het werk op Snappet. Aaan de hand van het soort en het aantal fouten dat leerlingen maken, past het programma de moeilijkheidsgraad van de leerling naar boven of beneden aan. De juf of meester kan op het Snappet dashboard precies zien wie moeite heeft met een bepaald type opgaven. Daardoor kan hij of zij direct extra instructie geven, als de extra instructie die door Snappet wordt aangereikt ontoereikend is. De leerling wordt dan geholpen op het moment dat extra instructie nodig is in plaats van op een later tijdstip. Leerlingen kunnen ook thuis werken met Snappet. Zij hebben hiervoor een gebruikersnaam en wachtwoord.
Alle leerkrachten zijn opgeleid in het lesgeven en begeleiden van leerlingen bij het leren met behulp van Snappet. Meer informatie over hoe Snappet werkt vindt u hier.
Leerlingen gebruiken de op school aanwezige laptops, tablets en digiborden ook voor andere onderdelen van hun academische ontwikkeling. Iedere leerling heeft een eigen tablet waarop zij kunnen werken met Snappet en waarmee zij toegang hebben tot het internet voor het doen van hun thematische PYP-onderzoeken. Daarnaast stelt de school laptops beschikbaar waarop leerlingen werkstukken en presentaties kunnen creëren. Ook leren leerlingen technologie te gebruiken voor programmeren en het bijhouden van hun eigen voortgang.
Op onze school wordt de balans tussen leren met behulp van technologie en het leren door handelen voortdurend gemonitord en waar nodig bijgesteld. Op deze manier krijgt het kind de leerervaringen die nodig zijn voor een evenwichtige ontwikkeling.



